W dotychczasowych XI edycjach Konkursu „Wojewódzki Lider Smaku” Kapituła przyznała łącznie 200 nagród , w tym statuetki, wyróżnienia i certyfikaty .

Wśród firm, które zdecydowały się wziąć udział w konkursie i zgłosić swoje wyroby do oceny , znalazły się m.in. tak rozpoznawalne marki jak : Lubella, Perła – Browary Lubelskie, Stock Polska (wcześniej Polmos Lublin) , OSM Piaski, FC Pszczółka, POL-MAK , SEDAR, Zakłady Mięsne Dobrosławów, STOCZEK NATURA, Piekarnia Sarzyński z Kazimierza Dolnego , jak również mniejsze podmioty ze znaczącą pozycją na lokalnym i regionalnym rynku : LSS Społem , PSS „Robotnik” w Zamościu, RSP Zagroda, Piekarnia Abramowicz, GS : Niedrzwica, Ludwin, Ostrów Lubelski , Opole Lubelskie, Wisznice; Pszczelarz Kozacki, Restauracja Koncertowa, Cukiernia Chmielewski, Piekarnia Pęzioł i inne (pełna lista Laureatów dostępna jest w zakładce Archiwum)

W gronie Laureatów znalazły się produkty i potrawy , które samą swoją nazwą akcentowały regionalne pochodzenie : Pieróg lubelski, Cukierki Miętowe Lubelskie z czekoladą, Roztoczański miód gryczany, Pyzy lubelskie, Zawijas nasutowski, Paluszki Lubelskie, Susełki świdnickie, Rodzina wódek Lubelska, Piernik lubelski, Chleb ludwiński i Chleb ludwiński żytni, Jabłuszko lubelskie, Makowiec lubartowski, Forszmak lubelski, Chleb niedrzwicki, , Kremówka lubelska, Rarytas piasecki, Chleb cebulowy ostrowski, Żurek niedrzwicki, Flaki zamojskie, Pralina z Lublina, Kozi róg, Żur żukowski, Paszteciki niedrzwickie z kapustą i pieczarkami

Warto dodać, że część z tych wyrobów jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego, co oznacza iż posiadają co najmniej 25 letnią tradycję wytwarzania.

Dzięki uczestnikom naszego konkursu zyskaliśmy przez te minione 11 lat możliwość poznania nowych smaków , niesamowitych historii i ciekawych ludzi, przepełnionych zawodową pasją i radością dzielenia się nią z innymi – za co serdecznie dziękujemy, mając jednocześnie apetyt na więcej!